Tuesday, 21 October 2014

Apa yang diperlukan oleh anak anda ?

Assalamualaikum...

Sebagai ibu dan bapa, adakah anda tahu apa sebenarnya yang diperlukan oleh anak-anak anda?
Adakah makanan yang kita hidangkan saban hari mencukupi kadar kuantiti zat yang diperlukan tubuh badan anak anda seharian?
Untuk kanak-kanak membesar secara normal, makanan memainkan peranan yang penting. Oleh itu, ibu bapa perlulah tahu apa yang diperlukan oleh anak-anak . Dibawah ini disenaraikan lima perkara penting tentang keperluan pemakanan anak yang ibu bapa perlu tahu.

1.      Khasiat pemakanan daripada sumber semula jadi
Setiap makanan yang berbeza membekalkan khasiat pemakanan yang berbeza. Memberi anak makanan pelbagai jenis dalam satu-satu masa mampu membekalkan kalori, lemak, vitamin dan mineral untuk tumbesaran anak seterusnya memastikannya sentiasa sihat. Kanak-kanak memerlukan kalsium yang tinggi iaitu kira-kira 800mg sehari. Oleh yang demikian, mereka perlu makan makanan yang kaya kalsium seperti susu, keju dan dadih. Buah-buahan dan sayur-sayuran pula membekalkan vitamin A dan C. Untuk mendapatkan zat besi dan protein secukupnya, anak anda mesti mengambil daging dan kekacang. Selain itu, produk bijirin seperti roti dan bijirin sarapan pagi juga menyumbang ke arah peningkatan bekalan zat besi dan folat yang diperlukan oleh kanak-kanak.

2.      Jangan sekat anak makan
Kanak-kanak perlukan lemak secukupnya supaya mereka dapat membesar dengan sihat dan mengekalkan tenaga pada tahap yang tinggi. Ketika memberi anak makan, tidak perlulah anda beri dia  makanan yang rendah kalori. Misalnya, susu. Berilah anak minum susu penuh krim dan bukan yang rendah lemak melainkan atas arahan doktor. Secara umumnya, kanak-kanak perlukan 30% kalorinya daripada lemak.
Kebanyakan garis panduan keperluan khasiat pemakanan kanak-kanak bagi yang berusia di antara 1 hingga 3 tahun, mencadangkan agar mereka mengambil di antara 1000 hingga 1300 kalori setiap hari. Pakar pemakanan juga menyarankan agar kanak-kanak mendapat 16gm atau lebih protein setiap hari. Walau bagaimanpun, keperluan ini boleh berubah sekiranya anak anda terlalu kurus atau terlebih berat badan.

3.      Pentingnya vitamin
Bagi memastikan perkembangan serta tumbesaran anak berada pada tahap normal, anda perlu peka tentang vitamin dan mineral yang diambilnya. Pakar pemakanan mencadangkan kanak-kanak mengambil 40mg vitamin C, 400mikrogram vitamin A, 10mg zat besi, 10mg zink dan 50 mikrogram folat setiap hari.

4.      Tambah saiz hidangan
Walaupun anda mahu memastikan anak diberi makan berdasarkan keperluan pemakanan mereka yang telah digariskan, kuantiti makanan yang diambil oleh anak perlulah mengambil kira banyak aspek. Kuantiti makanan yang diambil oleh kanak-kanak ialah di antara ¼ hingga 1/3 saiz makanan orang dewasa. Selain itu, ramai juga kanak-kanak tidak suka makan tiga kali sehari. Sebenarnya, selagi anak anda mendapat cukup kalori untuk perkembangan mereka, anda tidak perlu risau.

5.      Bahaya kurang khasiat pemakanan
Sekiranya anak anda tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi hariannya, dia mungkin berhadapan dengan pelbagai masalah kesihatan. Kanak-kanak boleh mendapat anemia sekiranya zat besi yang diambilnya tidak cukup. Kanak-kanak yang menghidapi anemia mudah rasa letih dan pucat. Selain itu, jika seseorang kanak-kanak itu kekurangan zink, deria akan terganggu. Akibatnya, mereka hilang selera makan. Sekiranya anak anda tidak makan dengan betul, perkembangan dan tumbesaran mereka turut terjejas.   
sumber : pa&ma


Sebagai ibu bapa, tanggungjawab dalam pengurusan makanan terletak dibahu kita. Jadi jangan biarkan anak-anak menjalani kehidupan seharian mereka dengan kekurangan kuantiti zat yang amat mereka perlukan.

Antara cadangan Set Vitamin Shaklee untuk kanak-kanank :-


Mealshakes

Mealshakes Shaklee merupakan merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Mealshakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk asid amino perlu dan juga tidak perlu. Ianya juga sesuai untuk diberikan kepada anak yang cerewet makan. 

Omega Guard

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan yang mengandungi Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA). DHA dan EPA mampu:
  • Mengurangkan keradangan
  • Menggalakkan fungsi otak, sistem saraf,fungsi mata 
  • Membantu perkembangan memori. 

Vita-lea for children (chewable)

  • Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
  • Sumber kalsium pembina tulang 
  • Bekalan harian untuk vitamin B.

Chewable Vita-C

  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan
  • Membantu menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang. Ia sangat penting bagi gigi yang kuat dan gusi yang sihat
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan 


Semoga apa yang saya kongsikan diatas dapat memberi manfaat untuk para ibu dan bapa diluar sana.. 

Sila hubungi saya untuk pertanyaan dan tempahan Set Vitamin Kanak-Kanak ini..

Siti Haslinda
SID ; 1108591
012-3272475

No comments:

Post a Comment