Tuesday, 25 February 2014

DTX Complex


DTX Complex

Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex; ekstrak biji benih susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protin bagi membantu menjana semula sel-sel hati.
DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel (milk thistle) yang menghasilkan 80% silymarin. 


Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri.Fungsi Hati  • Rembesan Hempedu

Cecair rembasan ini disimpan di dalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small globule). Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak; A,D,E,F,K dan membantu mengasimilasikan kalsium. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada Vitamin A.

  • Bertindak Sebagai Detoksifikasi

Metabolisme protin dan penapain bacteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang didetoksifikasikan oleh hati. Hati mengawal metabolism protin. Untuk detoksifikasikan ammonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan tosik termasuk sisa metabolic, sisa racun serangga, dadaj, alcohol, dan bahan kimia dengan bahna-bahan lain yang kurang toksik. Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. Oleh itu, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda juga mesti mempunyai fungsi buah punggang yang betul.

  • Mengawal Paras Gula dalam Darah

Dengan menukarkan tiroksina – hormone tiroid, ke dalam bentuk yang lebih aktif. Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati menyebabkan hypothyroidism. Hati mewujudkan GTF (faktor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebagai glikogen, dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila diperlukan untuk tenaga. Hati juga memecahkan hormone seperti estrogen adrenalin dan insulin.

  • Penting dalam Metabolisma Lemak

Penting di dalam sintesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolesterol, lipoprotein, dan phospholipid, dan ketika pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga. Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.


Kandungan DTX Complex


  • Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel (Milk thistle seed)

- Proses ekstrak ini mendapatkan 80% silymarin – kaya denagn bahan antioksida
- Melindungi hati daripada toksin, termasuklah dadah, racun dan bahan kimia
- Merawat masalah hati seperti hepatitis dan sirosis
- Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alcohol
- Membantu mencegah dan merawat masalah batu karang
- Membantu masalah kulit seperti psoriasis dan eczema


- Membina sel-sel hati
- Merangsang pengaliran hempedu


- Membantu fungsi hati, sangat berguna ketika berlaku kebengkakan hati (hepatitis) dan jondis
- Membantu penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu; mencegah batu karang
- Membantu merawat endometriosis. Bertindak sebagai julap lembut untuk masalah sembelit
- Meningkatkan keupayaan tubuh menyerap zat besi – melawan anemia
- Melawan tumor dan kanser
- Merendahklan paras gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembangan dan lebihan air

  • Kunyit ( Tumeric)

- Mengandungi curcumin; bahan anti-oksida
- Meningkatkan kesan anti-keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan
- Mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV


- Membina imun – membantu dalam mencegah atau merawat kanser
- Megurangkan masalah bronchitis, sinusitis
- Merawat sindrom keletihan yng kronik
- Membantu mencegah  penyakit jantung


- Ekstrak biji benih dari Schizandra ini mengandungi bahan anti-oksida
- Merangsang sintesis protin, meningkatkan jumlah enzim dalam hati, memperlahankan pembentukan toksinPERHATIAN : Tidak sesuai untuk ibu mengandung dan menyusu. Untuk mengetahui vitamin untuk detoks yang selamat untuk ibu menyusu boleh hubungi saya.No comments:

Post a Comment